Unghia încarnată, cauze și tratament

Ce este unghia încarnată

Unghia încarnată, apare atunci când marginea unei unghii pătrunde în țesutul din jur, de obicei la marginea degetului de la picior. Aceasta poate cauza inflamație, durere, roșeață și umflături în jurul zonei afectate. Uneori unghiile încarnate pot duce la infecții dacă nu sunt tratate corespunzător.

Unghia încarnată – cauze

Există mai mulți factori care pot contribui la apariția unghiilor încarnate:

1. Tăiere necorespunzătoare – tăierea unghiilor prea scurte sau în formă de curbă poate cauza creșterea țesutulului înconjurător.

2. Încălțăminte nepotrivită – purtarea încălțămintei strâmte sau necorespunzătoare, în special cu vârfuri înguste, poate exercita presiune asupra degetelor și poate împinge unghiile în țesut.

3. Anatomie – unele persoane au o formă a unghiei sau o structură anatomică care le face mai predispuse la unghii încarnate.

4. Probleme de creștere a unghiei – anumite afecțiuni medicale sau genetice pot influența modul în care unghiile cresc și pot favoriza apariția unghiilor încarnate.

5. Neglijarea igienei – neglijarea igienei picioarelor sau a unghiilor poate crește riscul de apariție a infecțiilor.

Unghia încărcată la adulți poate fi cauzată de diverse motive, precum deficiențe nutritive, infecții fungice sau bacteriene, traumatisme sau boli de piele. Este important să fii atent la modul în care îți îngrijești unghiile și să eviți obiceiurile care pot duce la apariția unghiilor încarnate. Dacă întâmpini probleme sau disconfort, consultă un podiatru  pentru a primi un diagnostic și recomandări specifice în funcție de cauza identificată.

Cum putem ameliora sau preveni apariția unghiei încarnate

Deși nu înlocuiește tratamentul de specialitate, următoarele sfaturi pot ajuta la atenuarea durerii:

1. Aplică comprese reci – aplicarea compreselor reci, chiar de la frigider, este de mare ajutor în reducerea inflamației.

2. Taie unghia drept – după curățare, taie unghia drept pentru a evita tăieturile prea adânci care pot agrava problema.

3. Menține curățenia – menține zona curată și uscată pentru a preveni infecțiile.

4. Poartă încălțăminte confortabilă – alege pantofi care nu exercită presiune asupra degetelor și unghiilor.

5. Consultă un specialist în îngrijirea picioarelor – dacă observi semne de infecție sau durere intensă, consultă un podiatru

Unghia încarnată la copii

Unghia încarnată la copii poate fi destul de dureroasă și inconfortabilă. Dacă observați că unghia copilului este învinețită, inflamată sau cauzează disconfort, este recomandat să consultați un medic sau un specialist în îngrijirea picioarelor. Evitați să încercați să tratați problema acasă pentru a preveni complicațiile și pentru a asigura că copilul primește tratamentul adecvat.

Îngrijirea unei unghii incarnate la copii necesită delicatețe și atenție pentru a evita disconfortul și complicațiile. Iată câteva sfaturi:

1. Înmuierea piciorului – ajutați copilul să-și înmoaie piciorul în apă călduță timp de 15-20 de minute pentru a înmuia pielea și a face mai ușor igiena.

2. Tăiere corectă – după înmuiere, cu grijă și cu o foarfecă de unghii sterilizată, tăiați ușor colțul unghiei încarnate, încercând să nu o tăiați prea scurt. Dacă vă simțiți nesigur, consultați un podiatru.

3. Utilizarea de comprese – după tăiere, puteți aplica comprese calde și umede de câteva ori pe zi pentru a ajuta la reducerea inflamației.

4. Evitarea încălțămintei strâmte – asigurați-vă că încălțămintea copilului are suficient spațiu pentru degete și nu exercită presiune asupra unghiei.

5. Consult de specialitate – dacă inflamația persistă, dacă apare puroi sau dacă copilul se plânge de dureri, este important să consultați un specialist în îngrijirea picioarelor.

6. Evitarea auto-tratamentului – nu încercați să scoateți sau să tăiați porțiunea încarnată prea adânc, deoarece acest lucru poate agrava problema.

Dacă sunteți nesigur sau dacă problema persistă, este întotdeauna recomandat să solicitați sfatul unui podiatru.


Tratamentul unghiei încarnate presupune efort comun atât din partea specialistului cât și din partea pacientului. Acesta primește îndrumări specifice în funcție de patologia fiecăruia, pentru îngrijirea la domiciliu. Între pacient și cadrul medical există o relație de încredere, în cadrul căreia se urmăresc îndeaproape rezultatele, de aceea este foarte important ca pacientul să fie receptiv și să urmeze cu strictețe indicațiile specialistului.

Tratamentul unei unghii încarnate include un proces de vindecare a plăgii și corectarea creșterii plăcii unghiale. Acest proces este diferit de la pacient la pacient. Cu implicarea pacientului în menținerea recomandărilor de îngrijire la domiciliu, colaborarea cu cadrul medical și respectarea indicațiilor, rezultatele vor apărea mult mai rapid  și se mențin pe termen lung.

Placa unghială are o creștere continuă de aceea, dealungul vieții, în procesul de creștere pot interveni factori externi sau interni.

Cazuistică de unghie încarnată

Iată câteva exemple de cazuri de unghie încarnată tratată în cadrul  clinicii Podoline 

Caz 1

Pacientul se prezintă în cabinet unde specialistul efectuează intervenția unghiei încarnate prin îndepărtarea bucăților de unghii penetrante,apoi se instituie managementul plăgilor. Tratamentul durează timp de 7 ședințe în care se aplică pansamente, iar în aproximativ o lună și jumătatei se aplică sistemul de corecție.

Caz 2

Pacientul ajunge în cabinet unde se face intervenția unghiei încarnate prin îndepărtarea unghiei penetrante. Sunt necesare 3 ședințe în care specialistul efectuează managementul plăgii după care se aplică sistemul de corectare la degetul stâng. Se efectuează încă o sedință de managementul plăgii, apoi la distanță de aproximativ o lună se aplică sistem de corectare la degetul drept. Pentru acesta este nevoie de încă 8 ședințe de managementul plăgii.

Caz 3

Se procedează la intervenția unghiei incarnate prin îndepărtarea ariei penetrante, apoi se aplică managementul plăgii. Se efectuează 6 ședințe de managementul plăgii,iar la a 7 ședință se aplică sistem de corectare. După încă o ședință de management a plăgii se aplică sistemul de corectare și la celălalt deget. După încă 5 ședințe de managementul plăgii unghiile arată așa:

Sperăm că aceste informații te vor ajuta să înțelegi mai bine procesul de vindecare iar dacă ai nevoie de o evaluare de specialitate te așteptăm la consultații fie online, fie în cabinet.


Leave a reply