Podologia, mai mult decât îngrijirea medicală a picioarelor

Podologia a fost și este destul de puțin cunoscută în zilele noastre de către publicul larg. Cei mai mulți dintre cei care au nevoie de ajutorul unui specialist sunt pacienții diagnosticați cu Diabet, care se confruntă cel mai frecvent cu afecțiuni la nivelul membrelor inferioare. 

Ce este însă podologia și cu ce ne poate ajuta un podolog?

Conform definiției Federației Internaționale a Podiatrilor, podiatria este acea profesie a științelor medicale dedicată cercetării, prevenirii, diagnosticării și tratamentului deformărilor, patologiei și leziunilor piciorului și structurilor aferente. 

Eu sunt Maria Mirela Dan, ca profesie sunt Asistent Medical General cu competență în Podologie, specializare ce s-a desfasurat în mare parte în Germania. Sunt și fondatorul primei clinici din București specializată în îngrijirea afecțiunilor piciorului. Iar pe lângă pasiunea pentru profesia mea, iubesc să ajut oamenii. Am ocazia prin activitatea mea să tratez o mulțime de pacienți și să contribui la menținerea sănătății acestora dar și să mă implic în campanii umanitare prin susținerea unor cauze sociale. 

Cu ce putem noi ca podoterapeuți să ajutăm pacienții? 

Podiatrul, sau podologul, se ocupă în general de procesul de identificare a afecțiunilor piciorului și, mai apoi, de oferirea unui diagnostic luând în calcul istoricul medical al pacientului, dar și simptomele actuale precum: 

❖ Existența unor leziuni la nivelul piciorului, oase fracturate sau rupte, dar și entorse sau luxații;

❖ Afecțiuni ale pielii precum: negi, micoze, veruci;

❖ Afecțiuni ale unghiilor, inclusiv unghiile încrustate/încarnate;

❖ În cazul piciorului diabetic: infecții, ulcere acute sau cronic;

❖ Apariția durerilor la picioare sau articulații;

Podologul trebuie să combată efectele pe termen lung ce s-au răsfrâns asupra piciorului, să recunoască și alte modificări patologice ce ar putea necesita tratament medical și să recomande, la nevoie, pacientului vizita la un medic specialist.

Te invităm să te abonezi la newsletterul PODOLINE dar și la canalul oficial de YouTube, pentru a afla informații valoroase, autentice, din domeniu. 

Leave a reply