Tratamentul unghiei afectate de psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune cronică a pielii caracterizată prin apariția unor zone roșii, inflamate și acoperite cu scuame argintii sau albe. Aceste leziuni pot apărea pe orice parte a corpului, dar sunt mai frecvente pe scalp, coate, genunchi și partea inferioară a spatelui. Psoriazisul este rezultatul unei creșteri accelerate a celulelor pielii, care se acumulează la suprafața pielii în loc să cadă în mod normal.

Tratamentul unghiei afectate de psoriazis reprezintă o provocare, având în vedere că unghiile cresc lent și sunt greu accesibile pentru tratamentele topice. Acest articol explorează diversele opțiuni de tratament disponibile pentru unghia psoriazică, de la terapiile topice și sistemice la cele mai noi abordări biologice, oferind cititorilor o imagine clară a strategiilor eficiente pentru gestionarea acestei condiții complexe.

Cum afectează psoriazisul unghiile

Psoriazisul poate afecta unghiile în mai multe moduri, inclusiv:

Pitting

Este identificată prin apariția unor gropi mici sau puncte în unghii, care pot varia în mărime și număr.

Distrugerea unghiei

Unghiile pot deveni subțiri, fragile sau pot începe să se desprindă de patul unghial. În aceeași măsură psoriazisul poate cauza îngroșarea corpului unghial.

Decolorarea unghiei

Unghiile pot deveni galbene sau pot dezvolta pete albe sau maro.

Sub unghie

Psoriazisul poate afecta și pielea de sub unghie, provocând umflături sau îngroșări, ceea ce poate duce la durere sau disconfort. Mai mult, trebuie avut în vedere faptul că pericolul unei supra-infecții unghiale (bacteriene sau micotice) este omniprezent.

Aceste simptome pot face gestionarea și îngrijirea unghiilor dificilă pentru persoanele afectate. Este important ca cei care au psoriazis la unghii să consulte un specialist pentru evaluare și recomandări de tratament adecvat.

Care este tratamentul unghiei afectate de psoriazis

Specialiștii în îngrijirea picioarelor, precum Podoline, pot ajuta în tratamentul unghiei în psoriazis prin:

  • Evaluare și diagnostic

Specialiștii pot evalua starea unghiilor afectate și pot face un diagnostic precis pentru a determina dacă este vorba despre psoriazis sau alte afecțiuni ale unghiilor.

  • Tratamente topice

Pot recomanda și aplica tratamente topice care pot ajuta la ameliorarea simptomelor, cum ar fi creme hidratante, loțiuni sau alte produse specifice pentru îngrijirea unghiilor.

  • Tratamente pentru îngrijirea unghiilor

Pot oferi servicii de îngrijire a unghiilor, cum ar fi tăierea și șlefuirea unghiilor, pentru a reduce riscul de deteriorare și pentru a îmbunătăți aspectul general al unghiilor afectate.

Pot oferi sfaturi și recomandări pentru îngrijirea unghiilor acasă, inclusiv despre produse și tehnici de întreținere care pot ajuta la menținerea sănătății și aspectului unghiilor.

Este important să nu amâni evaluarea și tratamentul unghiei atunci când este afectată de psoriazis deoarece poate duce la deteriorarea acesteia și poate crește riscul de complicații, cum ar fi infecțiile secundare sau leziunile permanente ale unghiei. Un tratament prompt poate ajuta la ameliorarea simptomelor neplăcute asociate cu psoriazisul la unghii, cum ar fi durerea, disconfortul și aspectul inestetic al unghiei afectate. În plus, tratamentul timpuriu poate ajuta la menținerea integrității și funcționalității unghiei, permițându-ți să te desfășori în activitățile zilnice fără disconfort sau dificultăți.

Tratamentul adecvat poate îmbunătăți calitatea vieții, reducând stresul și disconfortul asociat cu afecțiunea și îmbunătățind stima de sine și încrederea în sine.
Prin urmare, este recomandat să consulți un specialist în îngrijirea picioarelor pentru evaluare și tratament prompt atunci când observi modificări ale unghiei cauzate de psoriazis.

Aveți unghii afectate de psoriazis? Faceți o programare pentru o evaluare corespunzătoare


Leave a reply