Care sunt complicațiile ce pot apărea în cazul bătăturilor?

Fiecare dintre noi ne-am confruntat cel puțin o dată cu apariția bătăturilor sau a pielii îngroșate la nivelul picioarelor. Cauza poate fi purtarea încălțămintei nepotrivite, ori a unei perechi noi cu care piciorul nu este încă obișnuit, fie din cauza unei presiuni exercitate în mod constant, precum greutatea corpului sau mersul mult pe jos.

Dar haideți să vedem cum facem ca lucrurile să nu se complice. 

Bătăturile, sau clavusurile, cum mai sunt acestea denumite, reprezintă îngroșarea stratului tegumentar de cheratină, caracterizate prin prezența unui nucleu central și o delimitare precisă. Acestea sunt adesea foarte dureroase mai ales dacă se formează la nivelul articulațiilor sau a tălpii. Totuși, bătăturile se pot localiza în orice punct (articulații, extremități osoase, la nivelul fețelor piciorului ori la nivelul canalului periunghial și subunghial). În situația apariției bătăturilor între degetele piciorului, macerarea tegumentului la acest nivel are loc foarte rapid. 

Principii podologice:

  • fiecare bătătură este unică;
  • tratamentul va fi diferit pt fiecare pacient în parte, în funcție de tipul bătăturii;
  • după fiecare ședință de tratament, la nivelul ariei afectate se aplică un bandaj de atenuare a presiunii, pentru prevenirea formării unei noi bătături;
  • literatura de specialitate recomandă utilizarea de orteze în cadrul tratamentului
  • protecția de silicon pentru degetele de la picioare este recomandata,însă aceasta nu trebuie utilizata pe parcursul întregii zile deoarece favorizează formarea unui micro-climat cu umiditate crescută  

Este important de reținut faptul că fiecare bătătură este diferită, de aceea tratamentul aplicat pote fi adesea diferit. Chiar dacă bătătura nu pare foarte serioasă, tratamentul la domiciliu sau folosirea unor plasturi antibătături disponibili în farmacii nu sunt cele mai sigure metode pentru pacient. Explicația este simplă. Un plasture nu va face diferența între țesutul sănătos și bătătura adiacentă, astfel că acesta poate produce leziuni chiar pe pielea sănătoasă. Podologul însă, va putea trata și îndepărta bătătura în siguranță, urmând ca după fiecare ședință de tratament să aplice un bandaj de atenuare a presiunii. Literatura de specialitate recomandă chiar utilizarea unei orteze pe durata tratamentului. 

În cabinetul nostru se prezintă în majoritatea cazurilor pacienți care au aplicat un tratament acasă, iar după această intervenție a apărut inflamația, durere și mai mare, imposibilitatea de a purta încălțăminte închisă ori chiar infecția la nivelul bătăturii/clavusului. 

Care sunt complicațiile ce pot apărea în cazul bătăturilor?

 

Dacă bătăturile nu sunt tratate corespunzător pot facilita apariția abceselor; în plus, dacă acestea se află în imediata apropiere a unui os, este posibil ca presiunea exercitată de spicul cheratinic să genereze o reacție periostală, (adică formarea unui os nou ca răspuns la leziune) sau chiar întinderea acestui proces inflamator către capsula articulară. 

O altă complicație posibilă este apariția infecțiilor întinse ori severe. 

Dacă bătăturile au devenit foarte dureroase sau dacă te confrunți cu diabet ori circulație periferică problematică, ar fi bine să te adresezi unui podolog. Acesta va examina zona cu probleme și va pune întrebări relevante pentru a determina cauzele în raport cu stilul de viață pe care îl ai dar și încălțămintea pe care o porți. Examinarea clinică va indica tipul și conformația piciorului localizarea afecțiunii, tipul și starea pielii dar și cât de adâncă este bătătura. 

Dacă acest articol ți s-a părut util, te rugăm să îl împărtășești cu prietenii tăi prin intermediul platfomelor sociale, unde te așteptăm și noi cu noutăți frecvente.

Leave a reply