Alegerea încălțămintei poate influența sănătatea picioarelor

Într-o lume plină de grabă, picioarele noastre sunt adesea cele mai puțin apreciate, dar totuși cele mai solicitate părți ale corpului nostru. Calitatea încălțămintei pe care o alegem poate avea un impact semnificativ asupra sănătății picioarelor noastre și, implicit, a întregului organism.

Indiferent dacă vă deplasați pe jos zilnic sau petreceți mult timp în picioare, alegerea corectă a încălțămintei este esențială pentru prevenirea problemelor precum durerile de spate, genunchi sau chiar deformări ale picioarelor. La Podoline, suntem convinși că educația în privința alegerii adecvate a încălțămintei este la fel de importantă ca și tratamentul ulterior.

O pereche de încălțări de calitate trebuie să ofere suport adecvat pentru arcada piciorului și să se potrivească piciorului. Alegeți materiale respirabile pentru a preveni acumularea de umezeală și pentru a evita eventuale probleme ale pielii. Tocurile prea înalte pot afecta poziția corectă a corpului, deci optați pentru încălțăminte cu tocuri moderate sau fără.

Cum alegem încalțămintea potrivită

Înainte de a face o achiziție în ceea ce privește alegerea încalțămintei potrivite, ar fi bine să aveți în vedere următoarele aspecte:

1. Suport pentru arcada picioarelor

Alegeți încălțăminte care oferă un suport adecvat pentru arcada piciorului. Aceasta este o caracteristică esențială pentru menținerea unei alinieri corecte a piciorului.

2. Alegeți încălțăminte din materiale respirabile

Optați pentru încălțăminte fabricată din materiale care permit circulația aerului, de preferat piele naturală, vopsită cu vopsea non toxică. Acestea ajută la prevenirea acumulării de umezeală și la menținerea unei atmosfere sănătoase pentru picioare. Totodată, încălțămintea poate fi expusă la razele ultraviolete naturale. 

3. Luați-vă încălțăminte mărimea potrivită

Măsurați-vă picioarele regulat și asigurați-vă că alegeți mărimea potrivită. Piciorul poate să se schimbe în timp, deci nu ezitați să verificați periodic mărimea. Iar dacă știți că aveți în față o zi plină și stați în picioare mai bine de 8 ore, încălțați cu aceiași pantofi, ar fi bine să aveți o pereche de rezervă alături de șosete curate pe care să le schimbați la jumătatea zilei.

4. Probați încălțămintea în magazin

Încercați întotdeauna încălțămintea în magazin înainte de a cumpăra. Asigurați-vă că există suficient spațiu pentru degetele de la picioare și că aceasta nu exercită presiune asupra niciunei zone.

5. Evitați tocurile prea înalte

Tocurile prea înalte pot afecta poziția corectă a corpului și pot contribui la diverse probleme, inclusiv dureri de spate. Alegeți încălțăminte cu tocuri moderate , de preferat maxim 5 cm (în cazul femeilor) și 2-3 cm (în cazul bărbaților) sau fără, în funcție de preferințe și nevoi. Totodată este bine de reținut faptul că nu este recomandată purtarea balerinilor pe timp îndelungat.

6. Flexibilitatea încălțămintei

Aceasta ar trebui să se îndoaie ușor în zona degetelor, asigurându-vă că piciorul se mișcă natural în timpul mersului. Acesta este și principiul încălțămintei de tip “barefoot” destinate copiilor mici.

7. Calitatea materialelor

Acordați atenție calității materialelor. O încălțăminte realizată din materiale durabile va rezista mai mult și va oferi suport pe termen lung. Se recomandă totodată schimbarea dese a încălțămintei, iar pe cea deja purtată să o lăsăm la aerisit cel puțin 24 de ore până la următoarea purtare.

Nu uitați că o pereche de încălțări de calitate nu doar completează ținuta, ci joacă un rol esențial în menținerea sănătății picioarelor. Investiți timp în alegerea potrivită și veți experimenta beneficii pe termen lung pentru confortul și bunăstarea picioarelor dumneavoastră.

Simțiți disconfort îndelungat la picioare? Faceți o programare pentru o evaluare corespunzătoare


Leave a reply