Despre piciorul diabetic și riscul de amputație
Diabetul este o boală care, din păcate, afectează o bună parte a populației și care generează mai multe complicații în timp. Printre cele mai cunoscute complicații ale acestei afecțiuni vom menționa insuficiența renală și piciorul diabetic.
Piciorul diabetic apare în urma diabetului și poate apărea la orice pacient. Când vorbim despre picior diabetic, ne referim la ulcerație, infecție și osteoartropatie. De asemenea, acesta este cunoscută și sub numele de piciorul Charcot. În cele ce urmează vom prezenta mai multe detalii despre acesta, de la simptome până la diagnostic și tratament.
Cum afectează diabetul picioarele?
Diabetul poate provoca două probleme care vă pot afecta picioarele:
- Neuropatie diabetică. Diabetul care nu este ținut sub control vă poate afecta nervii astfel încât să nu simțiți căldură, frig sau durere.
- Boala vasculară periferică. Diabetul afectează și fluxul de sânge. Fără un flux bun de sânge, durează mai mult ca o tăietură să se vindece. Fluxul sanguin slab în brațe și picioare se numește „boală vasculară periferică”. Dacă aveți o infecție care nu se va vindeca din cauza fluxului sanguin slab, sunteți expus riscului de a dezvolta ulcere sau gangrenă.
Riscuri – piciorul diabetic
Cele mai grave riscuri la care se expune o persoană care se confruntă cu piciorul diabetic sunt ulcerul şi amputaţia. Pentru a preveni aceste complicații care pot apărea, specialiștii podiatri de la Podoline recomandă:
- Picioarele trebuie să fie în permanență curate, spălate cu apă și săpun;
- Hidratați-vă picioarele folosind o cremă emoliantă;
- Examinați-vă picioarele pentru a observa posibilele leziuni. Leziunile patologice trebuie să fie văzute în stadiu incipient;
- Purtați șosete/ciorapi deschiși la culoare pentru a putea observa dacă leziunile lasă pete.
- Solicitați imediat un consult medical de specialitate în cazul în care prezentați unul dintre aceste simptome: febră, durere, roseață, leziuni. Vă recomandăm să nu luați medicamente fără să consultați un doctor!
- Efectuați o oscilometrie sau o ecografie Doppler.
Care sunt complicațiile pe care le poate cauza un picior diabetic?
Leziunile de la nivelul nervilor pot provoca pierderea sensibilității, dar pot afecta și echilibrul pe care o persoană, în mod normal, îl poate avea fără problemele. Printre problemele cu care se confruntă pacienții care suferă de picior diabetic amintim: amorțeală, furnicături, fracturi, deformări ale piciorului, ulcer și, nu în ultimul rând, amputație. Vom prezenta pe larg în cele ce urmează principalele complicații:
- Infecții ale pielii și oaselor. O mică tăietură sau rană poate duce la infecții. Deteriorarea nervilor și ale vaselor de sânge, alături de un sistem imunitar slăbit, poate face ca aceste răni să fie mult mai periculoase.
- Abces.
- Cangrenă. Diabetul afectează vasele de sânge care alimentează degetele și picioarele. Când fluxul sanguin este întrerupt, țesutul poate muri. Tratamentul este de obicei oxigenoterapie sau o se poate apela și la operație pentru îndepărtarea zonei afectate.
- Deformarea piciorului. Deteriorarea nervilor poate slăbi mușchii din picioare și poate duce la probleme precum deformări la nivelul picioarelor și degetelor.
- Picior Charcot. Diabetul poate slăbi atât de mult oasele din picior încât sunt acestea devin atât de fragile încât se pot rupe. Deteriorarea nervilor poate diminua senzația de durere și, astfel, există posibilitatea să nu simțiti. Veți continua să mergeți așa, iar piciorul își va schimba forma, deformându-se.
- Amputare. Așa cum am precizat, problemele legate de fluxul sanguin și de nervi fac ca persoanele cu diabet să fie mai susceptibile la răni și la faptul că nu vor simți infecția cu care se confruntă. Din păcate, atunci când o infecție nu poate fi vindecată, se creează un abces. Dacă un flux sanguin scăzut produce o gangrenă, amputarea este adesea cel mai bun tratament.
Diagnostic și tratament pentru piciorul diabetic
Recomandăm să mergeți cel puițin o dată pe an la medicul specialist pentru a vă putea examina. Indiferent de tipul de diabet cu care vă confruntați, această vizită trebuie să fie obligatorie pentru a putea ține sub control atât diabetul, dar și complicațiile care au apărut și pe care nu le-ați sesizat.
Atunci când veți apela la un specialist, aceasta va avea în vedere câteva elemente pe care le va examina: pielea, părul, unghiile, sensibilitatea, statusul vascular etc. În ceea ce privește stric piciorul, medicul va începe examinarea cu degetele acestuia până la nivelul călcâiului. În acest sens, specialistul va fi atent la fisuri, zone de iritație, leziuni, piele foarte uscate, ulcere.
Leave a reply