Ulcerațiile piciorului diabetic: simptome și prevenție
Ce sunt ulcerațiile și mai ales de ce acestea apar cu frecvență mai mare la persoanele care suferă de diabet zaharat, dar mai ales care sunt simptomele și cum putem preveni apariția acestora, aflăm astăzi în cele ce urmează.
Ulcerațiile piciorului diabetic sunt leziuni ce apar la nivelul membrelor inferioare, ce par cu o frecvență mult mai ridicată la persoanele ce suferă de diabet zaharat sau picior diabetic. De ce sunt aceste persoane predispuse? Persoanele care suferă de diabet zaharat prezintă neuropatie diabetică în consecință și o circulație sangvină proastă, pe fondul diabetului zaharat, fiind predispuși astfel la apariția ulcerațiilor.
Ulcerațiile piciorului diabetic – un pericol real de amputație
Ulcerațiile piciorului diabetic odată apărute pot fi greu de vindecat iar netratate, conduc la amputație. Cele mai recente date de specialitate sunt îngrijorătoare. La fiecare 30 de secunde, o persoană cu diabet zaharat suferă o amputație din cauza ulcerațiilor piciorului diabetic. Potrivit statisticilor, două treimi din cei aproximativ 250 de milioane de oameni care suferă de diabet zaharat, pe plan mondial, prezintă complicații asociate piciorului diabetic, 25% dintre aceștia au ulcerații, iar 1 din 5 persoane trece printr-o amputație.
Specialiștii sunt de părere că, prin prevenție și tratamentul precoce al ulcerațiilor piciorului diabetic, pot reduce rata amputațiilor cu 50-80%.
Ulcerațiile piciorului diabetic: cauze
Printre cele mai frecvente cauze de apariție ale ulcerațiilor piciorului diabetic sunt determinate de:
- Circulație deficitară: ulcerația este o afecțiune vasculară, astfel că, dacă sângele nu circulă corespunzător la nivelul membrelor inferioare, procesul de vindecare al ulcerațiilor piciorului diabetic este încetinit.
- Hiperglicemie: în cazul unei glicemii ridicate, vindecarea infecțiilor ulcerațiilor piciorului diabetic este încetinită iar persoanele cu diabet zaharat necesită mai mult timp de vindecare
- Neuropatia diabetică: deteriorarea sau apariția leziunilor nervilor este o afecțiune pe termen lung și poate duce chiar la amputarea piciorului în cauză. Leziunile la nivelul nervilor reduc sensibilitatea la durere a piciorului și conduce la răni nedureroase, ceea ce poate conduce la apariția ulcerațiilor piciorului diabetic.
- Răni sau iritații ale piciorului: în cazul diabetului, orice leziune aparută accidental pot avea consecințe grave, ce pot cauza infecții.
Ulcerațiile piciorului diabetic: apariție și simptome
Ulcerațiile piciorului diabetic se prezintă ca niște răni de adâncime mică, de culoare roșie, aflată la suprafața pielii piciorului, sau, uneori, ca niște răni mai adânci, care se extind pe toată grosimea pielii piciorului (ajungând la tendoane și oase). Această ulcerație este o afecțiune tegumentară ce apare în momentul unei discontinuități tegumentare, ca sistem de autoapărare al corpului.
Printre cele mai frecvente simptome întâlnim:
- scurgere de lichid din rană;
- Iritații, transpirație, roșeață, mirosuri neobișnuite;
- O pată neagră, care semnalează lipsa circulației sângelui în acel loc;
- Durere;
Ulcerațiile piciorului diabetic – tratament
Vindecarea ulcerațiilor piciorului diabetic
Procesul de vindecare al ulcerațiilor piciorului diabetic depinde de o serie de factori:
- Adâncimea ulcerului;
- O circulația a sângelui optimă;
- Lipsa presiunii sau frecării la nivelul ulcerului;
- Prezența sau lipsa unei infecții;
Un pacient ce suferă de ulcerații, dar care are o circulație sanvină bună și îngrijire medicală de specialitate, poate avea un proces de vindecare mai scurt, adică trei sau sașe săptămâni. În funcție de gravitate, acest proces poate dura de la 12 până la 20 de săptămâni.
Recomandare:
Cu cât îndepărtăm această ulcerație zi de zi, putem accelera procesul de vindecare. După 21 de zile începe procesul de granulație, urmat apoi de procesul de epitalizare.
Cum prevenim apariția ulcerațiilor piciorului diabetic
Persoanele care suferă de diabet zaharat trebuie să apeleze la specialiști podologi care vor acorda o atentie deosebită picioarelor și vor semnala orice modificare apărută la nivelul tălpilor, ținând cont de importanța câtorva măsuri, astfel încât să se evite complicațiile și apariția amputației. Aceste măsuri de prevenție sunt:
- Examinarea fiecărei părți a picioarelor, pentru a constata dacă există răni, zone inflamate;
- O igienă corectă constă în spălarea cu apă caldă și folosirea unui săpun delicat;
- Purtarea încălțămintei potrivite, care să nu provoace disconfort. De asemenea, alegerea unor șosete din bumbac 100%, absorbante. Acestea trebuie schimbate când apare umezeala, la nivelul picioarelor;
- Pedichiura necesită o atenție sporită, pentru a preveni apariția rănilor, trebuie făcută cu grijă deosebită, astfel încât persoana cu diabet să nu se rănească;
- Aplicarea de creme hidratante sau care sa imbunatateasca microcirculatia la nivelul tegumentului;
Podoline – Primul centru medical din București specializat în îngrijirea afecțiunilor piciorului
Specialiștii de la Podoline susțin prevenția, diagnosticul corect și un tratament personalizat pentru fiecare. Echipa noastră dispunse de aparatură specializată astfel încât putem să ne deplasăm la locația pacientului pentru a-i oferi tratamentul necesar. Specialiștii noștri vă oferă soluții pentru calmarea durerii, tratarea infecțiilor fungice sau a deformațiilor piciorului.
Suferiți de ulcerații ale piciorului diabetic?
Contactați echipa de specialiști PODOLINE – primul centru din București specializat în îngrijirea afecțiunilor piciorului
Leave a reply
Managing diabetes is now a breeze, thanks to this remarkable product. It’s user-friendly, accurate, and has enhanced my overall well-being. <a href="https://www.digistore24.com/redir/307885/basanta23/" target="_blank">click here</a> to make diabetes care a seamless part of your life!
ReplyI appreciate the effort you’ve put into research for this article. The data and statistics you’ve included add credibility towards all the of the family members health weight loss for a few days. <a href="https://www.digistore24.com/redir/283755/basanta23/" target="_blank">click here</a> for additional insights.
ReplyGreat work on your blog post! It was evident that you put a lot of effort into researching and crafting the content. I found it to be engaging and informative. To explore this topic further, <a href="https://www.digistore24.com/redir/394659/basanta23/" target="_blank">click here</a>.
ReplyThank you for providing such an insightful and well-written blog post. The information you shared was clear and concise, making it easy for me to understand the concepts, and I appreciated the actionable advice you provided. To explore more, <a href="https://www.digistore24.com/redir/379812/basanta23/" target="_blank">click here</a>.
Reply