Verucile, cauze și tratament

Ce sunt verucile

Verucile sunt excrescențe ale pielii cauzate de infecția cu virusul papiloma uman (HPV). Ele sunt leziuni cutanate care pot apărea pe diferite părți ale corpului, inclusiv pe mâini, picioare, față, sau alte zone. Există mai multe tipuri cum ar fi verucile comune, verucile plantare, verucile plate sau verucile filiforme.
Verucile sunt contagioase și se pot răspândi prin contact direct cu persoane infectate sau prin contact cu suprafețe contaminate. De obicei, ele nu sunt periculoase, dar pot fi inestetice sau inconfortabile.
Una din cele mai comune afecțiuni pe care le tratăm în cabinet sunt verucile plantare. Ele apar în mod specific pe talpa piciorului și sunt se dezvoltă atunci când virusul HPV intră în stratul superior al pielii printr-o mică leziune sau fisură a pielii, de obicei pe talpa piciorului în zonele cu piele îngroșată.

Care sunt cauzele apariției verucilor

Cauzele sau factorii de risc care pot contribui la apariția verucilor plantare includ:

1. Mersul desculț

Acest lucru crește expunerea la virusul HPV prezent pe suprafețele contaminate, precum podelele de piscină sau dușurile publice.


2. Umiditate și umezeală

Pielea piciorului este mai predispusă la infectare atunci când este expusă la medii umede sau umezeală.

3. Sistemul imunitar slăbit

Persoanele cu un sistem imunitar slăbit pot fi mai susceptibile să dezvolte veruci plantare, deoarece organismul lor are dificultăți în combaterea infecției cu HPV.

4. Leziuni minore

Orice leziuni minore ale pielii de pe talpa piciorului pot facilita contractarea virusului HPV și dezvoltarea verucilor.
Verucile plantare pot fi dureroase, în special atunci când sunt apăsate sau se află subpresiune, cum ar fi atunci când mergem. Ele pot fi tratate pentru a reduce disconfortul și pentru a le elimina.
Dacă aveți veruci plantare și sunteți îngrijorați, este recomandat să consultați un specialist în îngrijirea picioarelor pentru evaluare și tratament adecvat.

Metode de tratament veruci


Tratamentul verucilor poate implica mai multe metode, în funcție de severitatea verucilor și preferințele pacientului. Iată câteva modalități obișnuite de tratament pe care un specialist le-ar putea utiliza:


1. Crioterapie

Crioterapia implică congelarea verucii folosind azot lichid. Acest tratament poate ajuta la distrugerea celulelor virale și eliminarea verucii.

2. Acid salicilic

Specialiștii în îngrijirea picioarelor pot aplica acid salicilic pentru a ajuta la exfolierea stratului de piele afectat de verucă. Tratamentul se aplică în mod regulat pentru a reduce dimensiunea verucii și pentru a facilita eliminarea acesteia.


3. Tratamente cu laser

În unele cazuri, se poate utiliza un laser pentru a arde sau distruge țesutul verucii. Aceasta este o procedură mai specializată și poate necesita mai multe ședințe.

4. Corectarea biomecanică

Dacă verucile sunt cauzate sau agravate de probleme biomecanice ale piciorului, terapeutul poate recomanda corectarea acestor probleme pentru a preveni recidiva verucilor.

5. Tratamente topice

Specialiștii pot recomanda creme sau loțiuni cu substanțe chimice care ajută la eliminarea verucilor.

Tratamentul verucilor prezintă o provocare majoră din cauza riscului de formare a țesuturilor cicatriciale, în special în cazul îndepărtării chirurgicale, cum ar fi utilizarea tehnologiei LASER. Recidivele la nivelul acestor țesuturi cicatriciale pot complica îndepărtarea ulterioară, iar sângerarea ușoară a zonei cicatriciale adaugă dificultăți în procesul terapeutic pentru podologi. Îndepărtarea eficientă a zonei superficiale adiacente verucilor, folosind instrumente rotative și „Medihalter”, este esențială și ar trebui să fie un procedeu nedureros, fiind rezervat podiatrilor cu experiență și pregătire adecvată în acest domeniu.

Sperăm că aceste informații te vor ajuta să înțelegi mai bine procesul de vindecare iar dacă ai nevoie de o evaluare de specialitate te așteptăm la consultații fie online, fie în cabinet.


Leave a reply